Senden Önce Ben

“Açlık Oyunlarından” tanıdığımız Sam Claflin ile “Taht Oyunları”ndan hatırlayacağımız Emilia Clark’ın başrollerini paylaştığı “Senden Önce Ben” Jojo Moyes’ın aynı adlı romanından yine kendisi tarafından senaryolaştırılmış duygusal bir aşk filmi. 2016 yılı yapımı olan filmin yönetmenliğini ise Thea Sharrock üstlenmiş. Film, kitabın yazarı tarafından senaryolaştırılması kitap-film ilişkisini açısından hayal kırıklığı yaratmıyor. Aksine film çok daha yumuşak dokulu, ille de gülümseten ince esprili ve çok daha yüreği sarsarak hayatı acıyla sorgulatan bir çizgide gidiyor. Bununa birlikte yönetmenin ve yerinde bir rol dağılımı ile tüm oyuncuların konumları, birbirleriyle ilişkileri ve performansları açısından da oldukça iyi bir uyumun olması filmin duygusal yapısını sağlam bir şekilde örüyor. Film müziklerinin konuyla doğru orantılı şekilde akışın içine yerleştirilmesi ise filmi tamamlayan diğer unsurlardan biri olmuş.

Beklenmedik bir kaza sonucunda boyundan aşağısı felç olan bir adam ile ona bakması için tutulan, kendi hayallerini ailesi için geride bırakmış ve dahi ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda olan bir kızın hikâyesi “Senden Önce Ben”. Normal zamanda belki de asla bir araya gelmeyecek, bir arada olsalar da belki birbirlerini gerçek anlamda fark etmeyecek bir kadın ve erkeğin arasındaki aşkın hikâyesi de bu aynı zamanda.

Sadece iki parmağını kullanabilen ve geçmişte yapabildiği en basit işleri dahi sadece rüyalarında yapabilen, her türlü ihtiyacı için birine bağımlı olan William Traynor, çok başarılı bir iş hayatı, sevdiği bir kadın ve inanılmaz yeteneklerle süslü bir hayatı tamamen geride bırakmak zorunda kalmış bir adam. Sadece var olmaktan ibaret olduğunu düşündüğü hayatını da artık yaşamak konusunda oldukça isteksiz. Yaşama olan kızgınlığını da etrafındaki insanların hayatlarını da çekilmez hale getirerek çıkarma konusunda oldukça kararlı ve başarılı.

Ta ki hayatına annesinin zoruyla da olsa giren, garip giyim tarzı, yüzünde kocaman gülümsemesi ve yürekten yardım etme isteği ile gelen Louisa Clark’a kadar. Tüm yaşam sevincini bir daha hiç ortaya çıkmamacasına yüreğine gömen Will, Lou’nun (Louisa) nefret tanımayan, sevgi dolu, içten, samimi ve tertemiz dünyasına yenik düşmekten kendini alamıyor. Birbirlerinin hayatlarına dokunan, derin izler bırakan, birbirini geliştiren, büyüten, değiştiren, yeniden şekillendiren bir arkadaşlığın, derin, yüreği ısıtan bambaşka bir sevgiye dönüşümü de kaçınılmaz oluyor.

İlk yılını büyük bir azimle fizyoterapiye veren, sonunda tek kazancı bir parmağını oynatmak olan Will, bir yandan otonomik disrefleksiyle her an oluşabilecek bir komplikasyona açık olması, acıları, uykusuzlukları, onu sadece tekerlekli sandalyeye değil, ama neredeyse dört duvarla çevrili bir dünyaya da hapsetmiş. Renkli dünyası çok gerilerde kalmış ve sadece griden oluşan bir yaşamı biraz da kendi isteğiyle seçmiş gibi duruyor. Will fiziksel olarak yaşadığı şiddetli acıların yanında, bir daha asla yapamayacağı şeylerin ıstırabı ile de her geçen gün onun için eziyete dönüşüyor. Yaşamaktan büyük mutluluk duyduğu eski hayatını hatırladıkça, ne Lou’nun sevinci ve heyecanı ne de sevgisi onu özellikle annesinin geri döndürmeye çalıştığı kararından vazgeçmesi için maalesef yeterli olmuyor.

Will, Lou ile birlikte çıktıkları tatil sonrasında İsveç’teki ünlü ötenazi kliniği olan Dignitas’a gitme kararını açıklıyor. Ona ihtiyaç duyabileceği her şeyi veren ve vermeye hazır olan ailesini ve bu dünyada ona sunulabilecek en masum sevgiyi ellerinin tersiyle itiyor ve “onurlu” bir ölümü seçerek şimdiki hayatına kendince makul bir cevap buluyor.

Gencecik bir insanın bir daha asla eski sağlığına kavuşamayacağını bilmesi ve fakat hali hazırda bir hayati tehlike ile de yaşamaya devam etmesinin zorluğu kolayca anlaşılabilir. Fakat filmde onu birkaç kez izlemeye iten bir güç var adeta. O güç bu sonu kabullenememe, ama her seferinde farklı bir sonla karşılaşabilme ümidi ile insanın içini kavuruyor. İnsan hep aynı sonu göreceğini bilse de, ruhunun derinliklerinden o sonu durdurabilmeyi umduğu bir çığlık yükseliyor. Bizi bu hayata bağlayan umudumuzun nerede olduğunu çok derinden sorgulatan, Will’in yerine kendimizi kaç kez koyup çıkartsak da, benzer sonu düşünmenin o kadar da haksız olmadığı sonucuna varmak zor değil elbette. Lou ile birlikte kalıp onu yeniden hayata çekmeyi, elinden tutup o henüz bilmese de onu hayata döndürecek gerçek gücü, sevgiyi, umudu onunla tanıştırabilmeyi nihayetinde diliyor insan. Tanrı’nın hiçbir şeyle değişmeyen, eskimeyen, çürümeyen, ölümle yok olup gitmeyen sevgisiyle buluşturmayı istiyor.

Çünkü Tanrı’nın sevgisinde şifa bulamadığımız sürece iyi, değerli, anlamlı ne varsa her sabah yeniden kendimizde bulmakta ve tüm bunları başkalarına yansıtmakta zorlanacağız. Tanrı’nın sevgisiyle güçlenemediğimizde her seferinde farklı yerlerinden yara almış ruhlarımızla kör topal ilerleyeceğiz. Tanrı’nın sevgisinde yaşayamadığımız sürece, kayıplarda, acılarda, engellerde, tehlikede her sabah uyanmak için bir sebep bulamayacağız. 

Bizim için hayal olan sevgiyi gerçeğe dönüştüren Tanrı’nın sevgisini yaşayabildiğimiz ve bu sevgiyi sevdiklerimizle paylaşabildiğimiz bir zaman olsun bu hafta. Gerçek sevginin sıcaklığı ve güveniyle…

Serda Ayık Sez

Tartışmaya katılın

Yazarın Diğer Makaleleri

İnanmak ya da Bilmek

İnsan olarak mutlak bir cevaba olan ihtiyacımız, insanın içine “fırlatılıp atıldığı” zannettiği dünyayı tanıma isteği, korunaksız kaldığı o dünyada etrafında olup biten her şeye kendince bir anlam yükleme ve böylece hayatta kalabilme çabası...

Peder Stu

“Father Stu” (Peder Stu), Rossalind Ross’un yazıp yönettiği, başrollerini Mark Wahlberg, Mel Gibson, Jackie Weaver, Teresa Ruiz paylaştığı 2022 yılı yapımı filmidir. Gerçek yaşam öyküsünden uyarlanan film, Peder Stuart Long’un boksörlükten rahip...

Encanto

2021 yılı yapımı filmin yönetmenliğini Charise Castro Smith, Byron Howard ve Jared Bush yapmış. Senaryosunu da yine Jared Bush ve Charise Castro Smith yazmış. Seslendirenler arasında da; Stehanie Beatriz, John Leguizamo, Wilmer Valderrama yer almış...

12 Öfkeli Adam

12 Öfkeli Adam, 1957 yılı yapımı Sidney Lumet’in yönettiği, senarysonu Reginald Rose’un yazdığı, yine Rose’un aynı adlı oyunundan uyarlanmış filmidir. Başrollerini ise Henry Fonda, Martin Balsam, John Fiedler gibi isimler paylaşır. Cinayetle...

Karanlık Kız

Orijinal ismi “Lost Daugther” olan filmin yönetmenliğini Maggie Gyllenhaal yapmış. Elena Ferrante’nin aynı adlı romanından uyarlanan senaryoyu da yazarın kendisi ile filmin yönetmeni birlikte kaleme almışlar. Başrollerde ise Olivia Colman, Jessie...

Tüm Zamanların Sevgisi

Jimi Hendrix, söz yazarı ve bir gitar virtüözü, rock tarihinin en etkili müzisyenlerinden biri. Janis Joplin, şarkıcı, söz yazarı. Kurt Cobain, ünlü rock grubu Nirvana’nın vokali, ritm ve solo gitaristi. İmanlı bir çevrede büyümüş, ünlü gospel...

FideCultura

Son eklenenler