Seviyeli bir Tartışma İçin Üç İpucu

Bölümü oynat

İlişkilerimize zarar vermeden görüş farklılığımızı nasıl koruyabiliriz? Hristiyanlıkla ilgili bilmediğimiz bir soru geldiğinde ne olacak? Karşımızdakiyle ayni fikirde olmadığımızda nasıl halen seviyeli bir şekilde konuşmamızı sürdürebiliriz?

Birçoğumuz için Hristiyanlıkla ilgili soruları cevaplamak, özellikle cevabını bilmiyorsak çok korkutucu olabilir. Eğer siz de benzer bir durumda kaldıysanız kendinizi baskı altında hissetmiş olabilirsiniz. Peki, böyle bir durumda ne yaparsınız? Konudan tamamen uzaklaşıp böylece aptal gibi görünmeyeceğinizi mi düşünürsünüz?  Yoksa her iki tarafın da kendini saygı duyulmuş ve anlaşılmış hissettiği sağlıklı bir yol var mıdır?

1-Hiç kimse her şeyi bilemez, her şeyin uzmanı olamaz.

Öncelikle herhangi bir çalışma alanında olan insanlar aynı zamanda hala öğrenmeye devam eden insanlardır. Örneğin bir fizikçi fizik hakkında her şeyi bildiğini söylediğinde entelektüel açıdan dürüst değildir. Bir tarihçi geçmiş olaylar ve insanlar hakkında tüm detayları bildiğini iddia edemez. Uzmanlaşmak demek bir konu hakkında öğrenilecek çok fazla şey var demektir. Başkalarıyla inancınız hakkında konuşurken sizi zorlayan sorularla karşılaştığınızda bilin ki yalnız değilsiniz.

2-“Bilmiyorum” demekten korkmayın.

Dünyanın en iyi teologları bile Hristiyanlıkla ilgili tüm cevapları bilmiyorsa siz nasıl bilebilirsiniz ki? Bu yüzden “Bilmiyorum” demeye istekli olmak aynı zamanda araştırıp o kişiye geri dönmenizi de beraberinde getirecektir. Böyle bir yanıtla hem dürüst davranmış, hem de aynı zamanda o kişiyle görüşmek için yeni bir fırsat da yaratmış olursunuz.

3-İletişiminizi sürdürmeye ve araştırmaya istekli olun.

Tecrübelerimiz şunu gösteriyor ki insanlar sorularına cevap alamayınca bizi daha az Hristiyan olarak görmüyorlar. Aksine emin olmadığımızda bunu kabul etmeye istekli oluşumuzu görüp bunu takdir ediyorlar. Elbette emin olmadığımızı söylemek, iletişime devam etmeye istekli olmak araştırma yapmayı ve ek çalışmayı gerektirir. Bu da fazladan bir emek sarf etmek gibi görünse de, aslında yaptığımız araştırma sadece karşımızdaki insanlara cevap vermemiz için değil, aynı zamanda inancımız hakkında derinleşebilmemiz için de iyi bir motivasyondur.

Bu yüzden bir sorunun cevabını bilmiyorsanız “Bilmiyorum” deyin. Zayıf yönlerinizden ve başarısızlıktan korkmayın. Karşınızdaki kişiyle sohbetinizi saygı çerçevesinde sürdürebilmenin yollarını arayın.

Admin
Tarafından yayımlandı
Admin
Tartışmaya katılın

Diğer makaleler

Bölüm 151

Tatlı, Acı

Genelde iyimser bir insan sayılırım. Kötü durumların iyi taraflarını bulurum, dünyaya umut dolu gözlüklerle bakarım ve kişisel ilişkilerde...

Bölüm 150

Ateizmin Sonu

Tanrı’nın bir yanılgı olduğunun, insan yaşamına ve uygarlığına zarar verdiğinin çığırtkanlığını yapan, inancın sona erişini haber veren...

FideCultura

Son eklenenler

Bölüm 72