Öyküsü James Ward Byrkit tarafından oluşturulup, yönetilen, 8 kişilik oyuncu kadrosu ile oldukça düşük bir bütçeyle çekilen 2013 yılı yapımı film. Filmin başrol oyuncusu Emily Baldani. Set ekibi olmaksızın, hiçbir özel efekt kullanmadan, yönetmenin kendi evinde ve elinde sadece tek bir kamerayla çekilen bu film, aynı zamanda bir senaryoya bağlı kalmadan doğaçlama şeklinde oynanmış bir film özelliği de taşıyor.
Tiyatro geçmişli Byrkit, bu film için doğaçlama yapan aktörleri seçerek, hikayeyi oluşturan karakterlere dair belli başlı noktaları ve onları motive eden şeyleri oyunculara aktarmış. Kimsenin kimseden haberi olmadığı, sadece ellerinde tuttukları bir gün öncesine dair kısa notlarla uzun bir sürede çekilen film, konusu ile de dikkatleri üzerine çekmiş.
Olaylar birkaç yakın birkaç eş ve dostun hep beraber bir akşam yemeğinde buluşmaları üzerine gelişir. O gece bir kuyruklu yıldız geçecektir ve bununla ilgili geçmiş deneyimler üzerine konuşmaya başlarlar. Yemek sırasında elektriklerin kesilmesi ise filmin döngüsünü tamamen değiştirir. Oldukça karmaşık ve iç içe geçmiş sahneler seyirci için hem heyecan verici, hem de olayın kurgusunu çözebilmek açısından dikkat çekicidir.
Bununla birlikte asıl soru insanların paralel evren ihtiyacıdır. Bitiremediğimiz işlerimizi tamamladığımız, başarısızlık olarak gördüklerimizi telafi ettiğimiz,kayıplarımızın hiç olmadığı, belki de sadece farklı seçimlerimizden ortaya çıkacak farklı yaşamlara duyduğumuz merak, mutluluğa ve huzura özlem… Aslında film içinde bulunduğumuz dünyayı bir avuç insan ve tek bir mekanda oldukça iyi özetlemiş. Anlaşmazlıklar, hırslar, yalanlar, kötülük, düşmanlık gibi kavramlar tek bir olay örgüsü içinde ustalıkla işlenmiş. Kişiyi bir başka evrene yönlendiren nihai ihtiyacı ise filmin sonuna yaklaşan sahnelerinde buluruz.
Oyunculuk yöntemi, konusu ve prodüksiyonun sadeliği ile paralel evrenler üzerinde düşünmek isteyenler ve bilim-kurgu sevenler için tavsiye edilebilir bir film Chorence.
Serda Ayık Sez